Öregrund

Vi har länge hört att det ska vara så fint i Öregrund, därför passade vi på att åka dit när vi ändå var uppe norr om Stockholm. Visst var det fint med alla restauranger och små butiker i trevlig skärgårdsmiljö. Men efter allt positivt vi hört om Öregrund trodde vi det skulle vara större och mer att se. Vi har under vår resa i regionen frågat flera Stockholmare om det finns flera liknande ställen men fått höra att det är dåligt med det. Det är Öregrund som gäller. Vi blev förvånade av svaren och tänker att det måste väl finnas några mer liknande platser att åka till på den delen av kusten. Som en kille från Lidingö sa: ”Nu kanske du förstår varför vi Stockholmare gärna åker till Båstad och Västkusten?” Ja jag förstår, vi har så många fina sommarparadis som Marstrand, Fjällbacka, Smögen och en rad andra underbara ställen på Västkusten. Tipsa oss gärna om ni har några smultronställen i skärgården oavsett sida av Sverige.

Vy över en del av idyllen Öregrund

Ängskär vid Kolhuset

Det är så underbart att komma ut mot havet, fortfarande är vi vid Östersjön. Här står vi och njuter av utsikten på en av de tre ställplatser som fanns där. För de som hellre står på camping fanns en ett par hundra meter därifrån. Det röda huset i bakgrunden är restaurang Kolhuset. På kvällen kom det lite regn, då passade jag på att baka en äpplekaka i Omnian. Alltid mysigt med doften av nybakat i husbilen.

Lövsta bruk

När vi åkt ett tag behövde vi sträcka lite på oss, då passade det bra att stanna till här. Lövsta bruk är ett gammalt internationellt känt Vallonbruk där det varit järntillverkning. Idag byggnadsminne och fint att promenera i eller bara sätta sig och ta en fika i cafeterian.

Är vi i Kina?

Dragon gate (Älvkarleby). Ett Sveriges China Town? Det kändes faktiskt som vi kommit till Kina. Vi klev in genom porten och kom in på ett gigantiskt stort torg som fick oss att tänka på Himmelska fridens torg. Kanske det var meningen. Vi fick känslan av att byggherren haft storslagna planer men nu var det kusligt öde även om allt var öppet. Det fanns dock en hel del intressant att titta på och vi tyckte det var klart värt att åka hit. Gratis entré. Entreprenören i oss vaknade till och vi spånade över vilka otroliga möjligheter ett sådant här ställe har att blomstra om det sköts på ett bra sätt. Vi avslutade besöket med en lunch på den lilla serveringen med några få rätter men vi kommer inte äta där igen av olika skäl.

Här fanns en minivariant av den fantastiska Terracottaarmén


10 reaktioner på ”Öregrund

 1. Härliga bilder och text, nästa vecka blir det Bohuslän för vår del , googlar och googlar för att hitta trevliga pärlor. Ett besök på Tjörn och kulturparken Pilene ska vi i alla fall få till.
  Må gott
  Åse

  Gilla

  1. Ja, Ängskär var en riktig pärla att stå vid. Att Thomas bara kunde hoppa i och bada i värmen hur många gånger som helst var också perfekt.
   Måste hålla med dig, det är en riktigt trevlig tur vi är på igen. Förresten det är det väl nästan jämnt när man är ute med husbil och det är fint väder? 🙂 Om det dessutom finns lite udda/roliga saker att se/uppleva på vägen är en bonus. 🙂

   Gilla

 2. Letade upp er blogg och såg att ni just varit ungefär där vi var för några dagar sedan. Lövsta Bruk hoppade vi över den här gången men Dragon Gate missade vi helt när vi bara susade förbi Älvkarleby.

  Gilla

  1. Letade upp vår blogg skriver du, alltid intressant att få veta hur du fick nys om den? 🙂 Kanske är det ni som står bredvid oss i Carthagon här på Lundsbrunns golfklubb? Ni skulle i så fall också spela nu på förmiddagen.
   Dragon gate får ni stanna till vid nästa gång ni är i de krokarna. Det känns lite surrealistiskt, som om man helt plötsligt har hamnat i en annan del av världen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s