Resan fortsätter till Gävle

Ingen av oss hade varit i Gävle förrän nu. Vi fick en bra plats med husbilen på ställplatsen i stan, vid kanalen mitt emot Gevalia med gångavstånd till det vi ville se. På tal om Gevaliareklam var stan ett oväntat trevligt besök! Vi strosade runt i gamla Gefle med smala kullerstensgator och pittoreska välvårdade små hus.

Gamla Gefle var en sevärdhet i sig, här gick vi in på en innergård. Den trevliga husägaren vi pratade med har uppenbarligen riktigt gröna fingrar det doftade underbart av liljor och rosor i denna lilla oas.
Kul att polishuset har en egen liten bock utanför entrén. Vi gick givetvis och tittade var den världskända stora bocken brukar stå och läste intressant fakta om den.

Sveriges enda fängelsemuseum

Ett museum i två fängelser bredvid varandra i Gävle. Otroligt innehållsrikt och fantastiskt bra gjort. Vi blev båda berörda av det mörka förflutna inom fängelsevärlden och vad man kunde dömmas till straff för, och vilka straff sen! Rekommenderas starkt att besöka.

Flera av cellerna var autentiskt inredda som förmodligen ingen går oberörd förbi.
Här pratar vi om ohygglig behandling av vissa fångar. De kunde få ligga i dagar i ett bad där bara huvudet stack upp.
Vi gick in i den här lilla cellen som kunde ha upp till tio fångar samtidigt av båda könen. Hela upplevelsen blir så mycket bättre eller rättare sagt mer autentisk när de byggt upp miljöerna så här med naturtrogna dockor och dåtidens inredning.
Vi åker vidare, till Västanfors båtklubb där vi stod en natt och fick trevligt bemötande av en av hamnvärdarna som gav oss nyckelbricka till grinden och övriga faciliteter. Vi hade tur som fick platsen längst bort vilket innebar kvällssol, ingen insyn på ”vår uteplats” och fin utsikt över både vattnet och hamnen.
Nu har vi hamnat i Ängelsbergs skulpturpark. Det här är det tredje stället för utomhuskonst vi besöker denna sommar. Först var det Pilane på Tjörn, sen Konst på hög, utanför Kumla. Det här året i Coronatider är vi extra tacksamma för alla typer av utomhusaktiviteter som ändå finns. Här i Ängelsberg finns en massa olika typer av skulpturer med djurtema att beskåda. Bara att stanna till husbilen och titta runt.
De här små betongdjuren blev favoriten bland alla skulpturer, riktigt söt i fin miljö.
En hjortkvinna ser tydligen ut så här.
Jag känner mig väldigt liten bredvid världens största dalahäst som finns i Avesta.
Precis som på vår förra husbil har vi lyckats köra sönder gråvattenröret trots försiktig körning över en hög vägbula. Fast denna gången kan vi ändå tömma ut gråvattnet vilket vi inte kunde förra gången. Den gången var vi i Frankrike och det var inte det lättaste att hitta någon som kunde fixa till det för oss men även det löste sig till slut. Vi ska ändå besöka en serviceverkstad på vägen hem så det är inte hela världen.

4 reaktioner på ”Resan fortsätter till Gävle

 1. Det där fängelsemuseet hade gärna min manlige ägare tittat in i, men det var en grov miss att det inte besöktes.
  En annan sak, i det badkaret där fångarna låg kunde det också i vissa fall droppa en droppe ovanifrån, rakt i huvudet på personen. Detta skedde timme efter timme. Det är tur att vi ligger längre fram nu.
  Vilken fin plats ni fick där i Gävle!
  Allt gott, fortsätt njut och kör försiktigt.

  Gilla

  1. Ja fängelsemuseet var en ruggig plats och ett besök där rekommenderas. Alltid kul när man inte har några förväntningar på en ställe och så blir det så bra. Allt gott till er också och var rädda om er. 🙂

   Gilla

 2. Ni hittar både trevliga och otrevliga saker och dessutom råkar ni ut för det otrevliga. Trevligare var det att komma till Gävle i början av 70- talet, det gällde även Helsingborg. I Gävle luktade det Gevalia och i Helsingborg Zoega. Tråkigt att det är borta sedan länge.

  Gillad av 1 person

  1. Ja så är det, ibland har man motgångar. Men problem är till för att lösas. 🙂 Vi undersökte om vi kunde få komma in och titta på Gevalia men det gick inte. Skulle varit intressant att kolla runt och få veta mer om hur det går till.
   Ställplatsen låg mitt emellan Gevalia och där Läkerolfabriken legat. Även den borta sen länge efter vad vi fick höra.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s