Frankrike

Forts. på vår resa nov. 2019:

Här har vi kommit till Provence och vingården Chateau Maucoil för övernattning. En vykortsvacker plats där vi står på deras ställplats precis bakom där jag står och fotar denna bild. Vi var helt ensamma, det blev kolsvart på natten, dödstyst och vi sov som stockar. Här ska vi absolut stanna nästa gång fast det inte fanns några faciliteter som el eller annat.

Carriéres de Lumiéres

Detta ställe hade vi läst om och är ett av få platser som vi verkligen ville se och därför letade oss fram till. I ett gigantiskt bergrum finns denna HELT OTROLIGA utställning i absolut världsklass! Med hjälp av modern teknik får konstverk liv och rör sig sakta över väggar, golv och tak och det känns nästan som man går omkring INNE i konstverken. Ur högtalarna strömmar pampig klassisk musik som passar till konstverk av bl.a. Van Googh som det var då men ändras emellanåt. Vilken mäktig upplevelse, jag lovar att vi fick gåshud. Rekommenderas mycket varmt. Måste upplevas! Googla på rubriken 🙂 Ett tips: Kom tidigt om ni vill hitta en parkeringsplats för husbilen och slippa köa för att komma in.

Carcassonne

Vy över den fantastiska borgen i medeltidsstaden Carcassonne i vackert kvällsljus. Det här var lite kul eftersom vi brukar spela sällskapsspelet Carcassone som har den borgen på paketet. Just därför var vi lite nyfikna och tvungna att ta en liten avstickare från vår rutt för att få se detta. Vilket vi inte ångrar, klart sevärt.

Det här är bara ett litet hörn av den enormt stora medeltida borgen som är upptagen på UNESCO:s världsarvslista. (Se förra bilden) Fortfarande kallt fast vi är riktigt långt ner i Frankrike. Det är som en stad innanför murarna med allt möjligt till och med en katedral, olika muséer bl.a. ett tortyrmuséum med hemskheter vilket vi inte kände för att besöka. Affärer med souvenirer och annat som tyvärr får tankarna lite åt hållet turistfälla. Men dem kan man ju gå förbi då det finns så mycket annat att se.

Verkligen annorlunda byggteknik de hade förr. Det här är ett av husen som fanns inne i borgen. Så mycket intressant att titta på så man behöver en heldag här, vilket vi inte hade. Men vi hade nog tur att det var så kallt för det var inte så mycket folk. Vi läste att det brukar vara omkring tre miljoner turister som tar sig hit varje år.

Skönt att komma in i värmen och vila fötterna en stund på en av restaurangerna inne i borgen. När man är i Frankrike måste man väl äta moules så klart. Ost/gräddkokta med vitlök, jösses! Absolut i särklass de godaste musslor vi någonsin ätit. Thomas tog en annan variant och han tyckte likadant, bästa någonsin. Det är ju så att vissa smakupplevelser etsar sig fast i minnet och detta är ett sådant.

Precis utanför borgen ligger en stor kyrkogård som absolut också är värd ett besök. En pampig kyrkogård som är något utöver det vi har sett i alla fall. Här hedras de avlidna med fotografier, levande blommor blandat med porslinsblommor och stentavlor. Mycket vördnadsfullt och klart sevärt även det här. Tyvärr gör sig inte fotot rättvisa av kyrkogården för det fanns så många gigantiska gravstenar och annat att se.

Forts. följer en annan dag. 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s